Far&barn aktiviteter


9 ting I kan lave sammen

Som far kan det være en stor fornøjelse at lave noget sammen med sit barn. Når dit barn har nået en vis alder, bliver det for alvor sjovt at tage på ture og lave aktiviteter – bare jer to eller med hele familien.

Her er 9 bud på aktiviteter, du kan lave med dit barn:

1. Leg på legepladsen

En tur på legepladsen giver både dig og dit barn mulighed for at komme ud at bevæge jer og få noget frisk luft. Når dit barn leger på legepladsen, udvikler det sine sanser og færdigheder. Når det gynger og snurrer, udvikler det dit barns balancesans. Og når dit barn kravler rundt på klatrestativet, udvikler barnet sine motoriske færdigheder.

#TIP: Find legepladser nær dig på kommunens hjemmeside eller på Google.

2. Lær nyt på et museum

Museer kan være underholdende og lærerige for både børn og voksne. Vælg et museum, som passer til dit barns interesser, for eksempel natur, dyr, dinosaurer, teknik, krig, historie eller andet. Der er gratis adgang for børn og unge på mange museer, og nogle museer har specifikke aktivitetstilbud til børn, for eksempel i weekenderne.

#TIP: Du kan finde museer og søge på postnummer eller navn på museernes egen hjemmeside HER.

3. Smag på naturen med en sanketur

Sankning betyder at finde spiselige ting i natur og by. Uanset hvor du bor og hvilken årstid, det er, vil der være råvarer at finde nær dig. Du og dit barn kan lære en masse og have det rigtig sjovt med at gå på opdagelse med et nyt fokus.

#TIP: Der er flere hjemmesider, hvor du kan finde mere information om områder og råvarer – herunder hvad du IKKE bør spise. Se f.eks. siden Vildmad HER.

Vidste du, at…

…med tiden vil dit barn udvikle sine egne interesser og være mere selektiv med, hvad det vil lave, men indtil da er det bare med at komme ud at prøve nye ting af.

4. Tag på fisketur

Det kan være en sjov oplevelse både for dig og dit barn at komme ud at fiske. For de lidt større børn er det spændende at prøve at fiske med fiskestang, enten fra molen, i søen eller fra stranden. For de lidt mindre kan en tur til den lokale dam med et lille net og en spand være rigeligt.

Vær opmærksom på, at alle lystfiskere mellem 18-65 år skal have fiskekort. For børn under 18 er det gratis. Det kan ofte købes i butikker og kiosker, tæt på hvor der kan fiskes, eller det kan købes online HER. I put-and-take søer er fiskekort ikke nødvendigt, her er alt inkluderet i prisen for brugen af søen.

#TIP: På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde steder at fiske, både dem, der er gratis, og dem hvor det kræver betaling. Den finder du HER.

5. Udforsk naturen

Der er masser af ting at lave i naturen. For de mindste børn vil det være en oplevelse bare at se, lugte og røre ved naturen i nye ukendte områder, så som skov, strand og eng. I kan også bruge meget tid på at lege med sand på stranden, finde grankogler i skoven eller bare gå en tur. Skal der ske lidt mere, kan I for eksempel tage på kanotur, overnatte i shelter eller lave bål.

Skal der ske mere endnu, kan du tjekke, om der er naturvejledere, der arrangerer udflugter i dit lokalområde. Det kan for eksempel være ture, hvor I plukker bær, samler svampe eller ser på fugle, træer eller blomster.

#TIP: Find inspiration til udendørs aktiviteter på Naturstyrelsens hjemmeside HER.

6. Tag en aktiv dag i svømmehallen

En tur i svømmehallen giver jer en dag med bevægelse og sjov, og til de kolde eller våde dage er det en oplagt mulighed for en aktiv oplevelse indendørs. Til de helt små børn skal det være en svømmehal med et varmtvandsbassin, men de lidt større børn kan godt klare den lavere temperatur i de store bassiner. Hold dog øje med, om dit barn bliver koldt, og tag eventuelt en pause fra vandet med et håndklæde omkring for at få varmen igen.

#TIP: I mange svømmehaller skal de mindste børn have badeble samt badedragt eller -bukser på. De vil tit kunne købes enkeltvis i svømmehallen. Ofte er der klapvogne eller babystole, du kan låne og transportere dit barn rundt i.

7. Besøg en bondegård

Synes du og dit barn, at dyr er søde og spændende, kan I tage på bondegårdsbesøg. Typisk vil I kunne klappe marsvin, katte, kyllinger og kaniner og kigge de større dyr som grise, køer, heste og får. Husk gummistøvler og tøj, der må blive beskidt.

#TIP: Udbyderne er typisk små lokale gårde, så det kan kræve lidt research at finde frem til et sted i nærheden, hvor det kan lade sig gøre.

8. Brug kulturhuse, biblioteker og storcentre

Har din by et kulturhus, bibliotek eller et storcenter, vil der ofte være aktiviteter for familier og børn i weekenderne, så som koncerter, børneteater eller kreative aktiviteter. Mange storcentre og biblioteker har også et indendørs legeområde.

#TIP: Tjek stedernes hjemmesider for, hvad de kan tilbyde, og hvad der sker i den kommende tid.

9. Hyg jer derhjemme

Der er selvfølgelig også masser af ting, I kan lave derhjemme:

  • Byg en hule af gamle papkasser eller sofapuder, tæpper og stole.
  • Inddrag dit barn i de daglige gøremål, så som madlavning, støvsugning eller lægge tøj sammen. Mange børn synes det er sjovt, hvis man tager sig tid til at vise og forklare det undervejs.
  • Gå på jagt efter insekter i haven, fjern ukrudt eller grav huller.
  • Slå et lille telt op – ude eller inde. Er vejret og pladsen til det, kan I også prøve at overnatte i teltet.
  • Del dine hobbyer med dit barn og vær sammen om at høre musik, rode med bilen, male/tegne, eller hvad det nu ellers måtte være.
  • Læs en bog højt for dit barn.