Med far i naturen


Naturen er et godt sted at lave aktiviteter sammen med dit barn. I naturen kan I få frisk luft, røde kinder og gode oplevelser – sammen. Her kan I tale sammen på en anden måde og relationen kan blive styrket mellem jer, når I går en tur i skoven, kigger på små dyr, løber op og ned ad bakken eller balancerer på træstammer.

Huskeliste til en naturtur

Den bedste oplevelse for jer begge er, hvis I er mætte, tørre og varme. Medbring derfor:

Sko eller støvler som er gode at gå i.
Tøj i flere lag, så I kan justere varmen.
Solcreme om foråret og sommeren
Små snacks til pauser undervejs fx frugt, boller, knækbrød eller små juice.
Drikkedunk til børn og voksne
Vådservietter og lommeletter

Få oplevelser sammen i naturen

At tage en tur på legeplads sammen som far og barn kan give anledning til masser af hyggestunder, leg og bevægelse samtidig med, at I får frisk luft.

Hvis du vil have dit barn med på en naturlegeplads, så kan du finde Naturstyrelsens oversigt her.

En overnatning i naturen kan være en speciel oplevelse for børn i alle aldre. I kan finde en oversigt over shelterpladser samt steder, hvor det er tilladt at sove i telt her hos Naturstyrelsen. I kan også downloade shelterapp, som giver jer en oversigt over sheltere i hele Danmark.

Friluftsrådet guider jer desuden til at opbygge et godt bål og lave en fornuftig bivuak, hvilket er godt at kunne, når man tager ud i det fri.

Guides til konkrete naturaktiviteter

Når I skal ud i naturen kan det være rart med håndgribelige guides til lette naturaktiviteter. Her kan I finde små film med aktiviteter, som kan være sjove at prøve sammen som far og barn

Naturaktiviteter på film

Naturfrikvarter er Danmarks Naturfredningsforening side, hvor man kan finde lette video-guides og opskrifter på sjove grønne aktiviteter.

Naturfreak er Danmarks Jægerforbund videoføljeton, som inviterer til forskellige naturmissioner.

Tag teknologien med ud i naturen

Der findes mange muligheder for at kombinere det digitale liv med en tur i naturen.
Prøv nogle af disse spændende apps, hvor I kan komme på eventyr, lave jeres egne skattejagter eller måske spille et hyggeligt naturspil.

Børnevenlige apps i naturen

Natureventyr er skrevet helt unikt til de steder, de udspiller sig i. Gå på opdagelse og kom ud i naturen i et eventyrligt univers.

Spejdernes Woop app giver jer store oplevelser  i naturen gennem oplevelsesløb, som I selv tilrettelægger.

Fuglebingo  er et hyggeligt naturspil, hvor man dyster om at spotte fugle.  Prøv at udfordre nogle af jeres venner til en fugledyst.

Naturlig Teknik  er en stor guide til brugbare apps og hjemmesider, som far og barn kan bruge sammen i naturen.

Foreningsliv for fædre og børn

Hvis du og dit barn har lyst til at få naturoplevelser med andre, så er det en god idé at starte i en forening. Er du selv aktiv i en forening, i en organisation eller på et museum, og har lyst til at lave aktiviteter for fædre og børn, så kan det anbefales at læse:

Inspirationsguiden Med Far i Naturen.

 

 

 

 

 

 

Her kan I også se en film, som opfordrer foreninger, organisationer og museer til at lave aktiviteter for fædre og børn.

Gå til naturaktiviteter sammen

Der findes mange foreninger rundt omkring i landet, hvor det er muligt at lave aktiviteter sammen far og barn. En hyggelig fritidsaktivitet kunne være, at du og din far har en lille nyttehave sammen, at I laver orienteringsløb sammen eller prøver kræfter med friluftsliv.

Foreninger som har aktiviteter til fædre og børn i naturen

Naturfamilier er et naturfællesskab, som forbinder dig med andre familier i dit lokalområde. I nogle kommuner er der særlige grupper af naturfamilier kun for fædre og deres børn

Dansk Orienteringsforbund  har klubber som tilbyder familieorientering, der er en oplagt mulighed for fædre og børn til at komme ud i naturen.

Fælleshave for dig og din far kan fx findes her: Københavns Skolehaver, Haver til maver, Lersøgrøftens Integrationsbyhaver

Natur og Ungdom  har afdelinger i hele Danmark. Foreningerne udbyder forskellige naturaktiviteter til børn, unge og deres forældre. Her kan I se en film “Med Far Alene i Vildmarken”, som bl.a. var arrangeret af Natur og Ungdom, Bevæg dig for Livet og projekt Med Far i Naturen.

Tip:  Naturfamilier har også lavet en podcastserie, hvor de inspirerer familier til at komme ud i naturen året rundt.

Traditioner i naturen

Som far og barn kan det være hyggeligt med traditioner, hvor I sammen kan komme ud og få naturoplevelser år efter år.

Årlige naturarrangementer

Naturens Dag samler spændende naturarrangementer i hele Danmark. Søg i oversigten efter et lokalt arrangement tæt på jer.

Affaldsindsamlingen, samler hvert år tusindvis af danskere, som hjælper med at holde naturen ren. Find et naturområde tæt på dig, hvor du som far kan lære dine børn at rydde op i naturen.

Find mere inspiration til at komme ud i naturen

I disse år er der mange organisationer, projekter og kampagner, som i fællesskab sætter fokus på at få os til at bruge naturen mere. Find mere inspiration her:

  • Friluftsrådets kampagne Børn Gror i Natur inspirerer familier og børn til at komme ud i naturen bl.a. gennem Børnenes Naturkanon med 12 oplevelser for børn i naturen.
  • Grønne Spirer har udviklet mere end 350 aktiviteter, som du kan printe gratis ud og lave i naturen med børnene.
  • Kampagnen Vores Natur har et udviklet et materiale til børn til at gå på opdagelse både i skoven, ved kyst og hav, i det åbne land og i vores bynatur.
  • Projektet Bliv Naturligvis har udviklet materialet Ask & Liv – flytter ud i naturen som inviterer jer ind i en spændende historiefortælling og ud på nye eventyr i jeres nære natur.
  • Året rundt med far i naturen er en kalender udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed med aktiviteter til fædre og børn, som vil have gode oplevelser sammen i naturen