Når der er krise


Hvad gør du, hvis der opstår en krise?

Nogle gange sker der uforudsete ting, som kan påvirke dit liv som far. Det kan være skilsmisse, tab eller en fødselsdepression. Fælles for situationerne er, at det er vigtigt at få hjælp til at komme videre.

Skilsmisse

Skilsmisser er i sig selv hårde, men når der er børn involveret, er der næsten altid svære kriser hos alle. Der skal træffes mange svære beslutninger, og følelserne sidder ofte uden på tøjet. Her er det vigtigt at huske, at skilsmissen ofte er værst for børnene, så prøv at se det fra deres side.

Hvis du står over for en skilsmisse, kan du med fordel:

  • Tale med dine venner om, hvordan de har klaret det, eller hvordan de ser på jer og jeres situation.
  • Tage stilling til, hvordan du ønsker at fordele ansvaret for børnene.
  • Sørge for at få hjælp og rådgivning – helst begge to sammen.

De fleste deler forældremyndigheden

Det er mest udbredt, at forældrene får fælles forældremyndighed i dag. Det betyder, at man som forældre skal være enige om de overordnede linjer i børnenes liv.

Hvem skal være bopælsforælder?

Bopælsforælderen er den forælder, hvor barnet har bopæl. Den anden forælder kaldes for ’samværsforælder’. Ved mange skilsmisser får børnene bopæl hos moren, mens faren så har ’samvær’ med dem. Men det er ingen naturlov. Hvis børnene er lige meget hos faren og moren, kan begge være bopælsforældre.

Tab

Midt i de nye og opslugende ting, der sker med et barn, kan man miste en af sine nære. Det kan bringe en i krise og gøre det svært at være en nærværende og engageret far.

Mister man sin mor eller far i denne tid, er det ofte et ekstra stærkt tab, fordi man som forælder har haft nogle forestillinger om dem som bedsteforældre og den relation, de skulle have haft med ens barn. Samtidig vil barnet også savne den afdøde, hvis det er gammelt nok til at have opbygget en relation med vedkommende.

Del dine tanker

Hvis du oplever et tab, kan det være en god ide at dele dine tanker med andre uden for din familie. Sommetider kan der være en mulighed for at få samtaler hos en professionel, hvis det er svært at komme videre, og fordi krisereaktioner gør det svært at være der for barnet.

Hvis du er i krise:

- Vær opmærksom på, at dine krisereaktioner kan påvirke dit barn.
- Del dine tanker med andre, så du ikke står alene med dem.
- Søg hjælp, hvis det er nødvendigt for at komme videre.

Fødselsdepression

Nogle mænd oplever at få en fødselsdepression. Faktisk er det omkring 7 til 10 procent af mænd, der bliver fædre, får en fødselsdepression. En fødselsdepression kan både opstå, mens I venter barn eller efter fødslen. Hvis du oplever nogle af symptomerne på fødselsdepression, så tal med din sundhedsplejerske eller læge om det.

Du kan læse mere om fødselsdepression blandt fædre ved af følge linket nederst på siden.

Andre kriser

Der findes andre hændelser, som udløser kriser, for eksempel at miste sit arbejde, økonomiske problemer, sygdom, at blive udsat for en forbrydelse eller at skulle flytte ufrivilligt. Reaktionerne på den slags hændelser er ofte i modstrid med at kunne tage sig godt at sit barn. Derfor er det vigtigt, at man deler sine tanker med andre og søger hjælp, hvis det er nødvendigt.