Forbered dig på at blive far


Sådan forbereder du dig på at blive far

For dig, der snart skal være far, er der flere ting, der kan være gode at få tænkt over. Hvordan påvirker det dit liv, at du bliver far? Hvad betyder det for jeres parforhold og dagligdagen? Hvad med barsel og arbejdet?

At blive far er ikke noget, man kan forberede til punkt og prikke, men der er meget, du kan gøre for at forberede dig på din nye rolle.

Tre gode råd til dig, der skal være far:

1) Tag tidligt del i graviditeten.
2) Tal med andre om at blive far.
3) Tænk over, hvilken far du gerne vil være

Du kan som kommende far have stor gavn af at vende disse spørgsmål med dig selv og andre:

  • Hvilken type far vil du gerne være?
  • Hvordan var din egen far – og vil du gerne ligne ham eller være anderledes?
  • Hvordan kunne du godt tænke dig, at forholdet mellem dig og dit barn bliver?
  • Hvad tvivler du mest på lige nu?
  • Hvad glæder du dig til som far?
  • Prøv at forestille dig i en situation sammen med dit kommende barn – hvad laver I? Hvad gør du? Hvad vækker det af tanker og følelser?
  • Hvad er arbejdspladsens ’stil’ i forhold til nybagte fædre og småbørnsfædre, og hvilke ønsker har du til arbejdspladsen?
  • Skal du have barsel? Hvor længe?

Kom tidligt på banen

Mens alt det fysiske i graviditeten sker i din kæreste, har du som mand alle muligheder for at være med i processen lige fra starten. Jo flere ting, du som kommende far deltager i – konsultationer, indkøb og andet, der handler om graviditet og fødsel – jo mere indsigt og betydning får du som far. I sidste ende betyder det, at du får et mere ligestillet forhold til dit barn.

Som mand kan dine behov let blive overset under graviditeten. Derfor er det vigtigt, at du som kommende far kommer på banen. At du deler dine tanker, ideer og bekymringer. I det hele taget får I som par stor gevinst af at støtte hinanden og stå sammen om at blive forældre.

Det kan også være en god idé at tale med andre mænd om deres tanker om at blive far. Der kan være mange gode input, både fra dem, der har fået barn, og dem, der ikke har.