Graviditeten fra 3. til 6. måned


Nu bliver det mere håndgribeligt

I løbet af graviditetens 3. til 6. måned (også kaldet andet trimester) bliver det mere håndgribeligt, at du snart skal være far. Det er nemlig den tid, hvor dit barn vokser allermest. Det går fra at være omkring 9 cm langt og veje omkring 40 gram til at veje helt op til 1 kg.

Efterhånden som jeres barn vokser, bliver det mere og mere tydeligt at se på din kæreste, at I venter barn. Måske kan du nogle gange se, at dit barn bevæger sig inde i maven.

Sådan forløber det første besøg hos jordemoderen

Det første jordemoderbesøg ligger, når I er 3-4 måneder inde i graviditeten. Her bliver din kæreste målt, vejet og får tjekket sit blodtryk. Jordemoderen vil også forsøge at lære jer bedre at kende og tale om kost og levevaner.

Bliver det en pige eller en dreng?

Omkring 5 måneder inde i graviditeten bliver I indkaldt til misdannelsesscanningen. Her tjekker man, om alt er, som det skal være, med jeres barn. Til denne scanning kan I desuden få barnets køn at vide. Det er selvfølgelig frivilligt, og ikke alle benytter sig af muligheden. Nogle vil hellere have det som en overraskelse, når barnet bliver født. Andre synes, det er rart at vide på forhånd, så man bedre kan forholde sig til barnet, der ligger inde i maven.

Måske foretrækker du det ene køn lidt over det andet, og det er helt normalt. Undersøgelser viser, at hver femte kommende far foretrækker enten det ene eller det andet køn. De viser også, at det er helt lige fordelt, om det er en pige eller dreng, mændene foretrækker.

Sæt dine tanker i gang med disse spørgsmål

• Hvilke værdier vil jeg gerne give videre til mit barn?
• Er der noget fra min fars måde at være far på, jeg kan bruge?
• Er der noget af det, mine forældre har lært mig, jeg gerne vil give videre?
• Er der nogle ting fra min barndom, jeg helst ikke vil gentage over for mit barn?
• Er der noget viden, jeg har brug for?
• Er der noget viden eller nogle redskaber, jeg har brug for?

Hvilken type far vil du være?

Det kan være, du er begyndt at tænke over, hvilken type far du gerne vil være. Måske er din egen far et positivt forbillede. Eller måske har du brug for at gøre tingene på en helt anden måde. Det kan også være, du har set positive eller negative eksempler på farrollen blandt dine venner og familie. Overvej at tage en snak med andre fædre om de overvejelser, de har gjort sig om at være far. Det gælder især, hvis der er nogle ting i deres måde at være far på, som du ikke forstår eller er enig i. Måske har de en grund til at gøre, som de gør.

Din kæreste går sandsynligvis med de samme tanker om det at være mor, og det kan være en god øvelse at tale med hinanden om måden, I gerne vil være forældre på. At vende jeres tanker med hinanden kan hjælpe med at forberede jer på, at I snart skal være forældre – sammen og hver for sig.

Jeres omgivelser kan have mange meninger

Når det bliver mere og mere tydeligt, at I venter barn, vil der komme flere og flere spørgsmål til dig og din kæreste. Har I købt babyseng? Har I tænkt på, hvad barnet skal hedde? Hvilket hospital skal I føde på? Har I overvejet hjemmefødsel? Og hvad med daginstitution?

Der vil også komme mange gode råd og holdninger til de svar, I kommer med. Det er alt sammen ment godt, men kan også give lidt stress og fortvivlelse, hvis I – som de fleste andre – ikke har tænkt det hele igennem fra start. Det kan også være, I ikke er enige i de ting, der bliver sagt.

Uanset hvad venner og familie synes om jeres måde at forberede jer på, er det vigtigste, at I selv har det godt med det. Måske har I brug for at ’bygge rede’ og gøre alt klart. Eller måske foretrækker I at tage det mere afslappet. Det er en fordel for jer som par, hvis I er enige om jeres tilgang til graviditet og fødsel. På den måde kan I møde andres råd og reaktioner med mere ro.