Graviditetens sidste tre måneder


Nu skal du snart være far

Nu kan du helt tydeligt se på din kæreste, at du snart skal være far. Seks måneder inde i graviditeten vejer dit barn omkring et kilo, men i løbet af de næste tre måneder (også kaldet tredje trimester) vokser det til omkring 3800 gram og cirka 50 cm i udstrakt længde.

Måske kan du se eller mærke, at dit barn roterer, sparker og reagerer med bevægelser, når du eller din kæreste rører ved maven. Det kan også være, at dit barn er mere roligt.

Fødslen nærmer sig

I har fået en dato for fødslen (terminsdato) af jeres læge eller jordemoder, men det betyder ikke, at dit barn bliver født lige nøjagtigt den dag. Faktisk er det en meget lille procentdel af børn, der bliver født på terminsdatoen. 90 procent af alle børn bliver født inden for to uger før eller efter terminsdatoen.

Få afklaret spørgsmål inden fødslen
Hvordan er det nu med at tælle veer, hvad skal man have med på hospitalet, og hvor skal I henvende jer på hospitalet? Det kan være en god idé at tage med til jordemoder og fødselsforberedelse, for her kan du få svar på alle dine spørgsmål om fødslen.

Hav en taske pakket og parat
Du kan med fordel pakke en taske på forhånd, så den står klar, når I skal til hospitalet. Tasken kan indeholde lidt tøj til barnet, en stofble, vådservietter og bleer. En fødsel kan tage mange timer, og det er ikke alle hospitaler, der tilbyder mad og drikke til dig som far, så husk også at pakke snacks, mad og drikke.

Som far får du også barsel efter fødslen

Du har som far ret til to ugers barsel efter fødslen. Fra dit barn bliver født og to uger frem, har du fri fra arbejde, så du kan være sammen med dit nyfødte barn og din kæreste. Nogle fædre vælger at planlægge lidt ekstra ferie eller barsel efter de to uger, så man har endnu længere tid sammen.

Du skal selvfølgelig informere din arbejdsgiver om, at du snart skal være far, og om datoen for terminen. Hvis du vælger at holde ekstra ferie eller barsel, skal du også huske at koordinere det med din arbejdsgiver.