Amning


Sådan kan far hjælpe med amningen

Som far kan du sagtens træde til og hjælpe med masser af ting ved amning. Især praktisk kan du give en hånd med, og du kan selvfølgelig også støtte op om amningen.

Her er 8 gode råd til, hvad du som far kan gøre for at hjælpe med amningen:

  • Støt op om amningen, og tal med din kæreste om, hvordan det går.
  • Sørg for, at din kæreste sidder godt med støtte og uden at være anspændt, når hun ammer.
  • Gå en tur med jeres barn i barnevognen mellem amningerne, så din kæreste kan få tid til at hvile.
  • Vågner jeres barn om natten, kan du skifte og trøste barnet, indtil det er klar til at blive ammet.
  • Sørg for, at din kæreste får nok at spise og drikke i løbet af dagen.
  • Hjælp jeres barn til at bøvse, når ca. halvdelen af ammetiden er gået.
  • Det kan også være dig, der skifter, når jeres barn har brug for en tør ble.
  • Har I flere børn, kan du aflaste din kæreste ved at tage dig af dem.

Vidste du, at…
…det kan kræve meget energi at amme, uanset om det går efter planen eller ej. Når du som far hjælper til, kan du både aflaste din kæreste og styrke båndet mellem dig og dit nyfødte barn.

Lidt om amning, sult og hvad du som far kan gøre

Dit nyfødte barn vil instinktivt søge mod mors bryst, når det bliver lagt hos hende. Det kan være svært at finde ud af, hvordan man bedst ammer, så måske har din kæreste brug for at øve sig, og det kan også være, at du som far har brug for tid til at finde ud af, hvordan din rolle er under amningen.

I den første tid vil dit barn spise mange gange i løbet af dagen og ikke altid efter et fast skema. Nogle gange går der 4-6 timer mellem måltiderne og andre gange kun et par timer.

Når dit barn græder, kan det være, fordi det er sultent, men det kan også være luft i maven eller en ble, der skal skiftes, Måske har dit barn brug for at være tæt på far eller mor og finde ro og tryghed. Det kan være svært at finde ud af, hvorfor jeres barn græder, så prøv jer frem – dit gæt er lige så godt som din kærestes.

Det kan være hårdt for din kæreste at opleve, at jeres barn stadig er sultent, hvis hun lige har ammet i mange timer, og det kan få hende til at tvivle på, om hun overhovedet kan amme nok. Her kan det hjælpe med fars støtte.

Når amningen ikke fungerer

Selvom mange par vælger, at deres barn skal ammes, er det ikke altid den rigtige løsning for alle. Et barn kan sagtens leve godt og sundt af modermælkserstatning. Det kan være fint at minde din kæreste om, hvis hun meget gerne vil amme, men det bare ikke fungerer.

Hvis I ikke kan få amningen til at fungere og gerne vil, kan I få råd og vejledning af en sundhedsplejerske eller ammevejleder fra kommunen.

For mere information om amning, ammestillinger, brug af flaske og mere, se Sundhedsstyrelsens udgivelse ’Sunde Børn – Til forældre med børn i alderen 0-2 år’.