Din nye rolle som far


Hvilken type far vil du gerne være?

Du er blevet far til et lille barn og en af de allervigtigste personer i dit barns liv. Det, du siger og gør, er med til at forme det lille nye menneske resten af dets liv. Her på siden kan du finde råd til, hvordan du tackler din nye rolle som far, og hvordan du bliver den far-type, du gerne vil være fremadrettet.

En god far – men hvordan?

Du kan prøve at svare på følgende spørgsmål for dig selv eller sammen med din kæreste:

  • Hvilke værdier vil jeg gerne give videre til mit barn?
  • Er der noget fra min fars måde at være på, jeg kan bruge?
  • Er der noget af det, mine forældre har lært mig, jeg gerne vil give videre?
  • Er der nogle ting fra min egen barndom, jeg helst ikke vil gentage overfor mine egne børn?
  • Er der noget viden eller nogle redskaber, jeg har brug for?
  • Hvem kan hjælpe mig med at komme videre herfra?

Få inspiration fra andre

Mange fædre vil helt naturligt gerne være en stor del af deres børns liv – vise omsorg, være nærværende og i det hele taget have et tæt forhold med deres børn. Inspirationen henter man ofte fra sin egen far. Det kan være motiverende at have en god far, som man husker tilbage på som en positiv del af barndommen. For andre kan der være negative minder knyttet til fars rolle, hvor man gerne vil gøre det anderledes selv.

Hvis du har brug for inspiration fra andre end din egen far, kan det være en ide at kigge mod andre fædre blandt venner eller familie. Det kan også være, du kan tage en snak med din far om motivationen bag den type far, han var, og på den måde opnå klarhed eller forståelse.

Far og mor kan det samme

Før i tiden troede man, at det naturlige var, at mor var den primære omsorgsperson, og at far hovedsageligt kunne bidrage ved at støtte op om mor. I dag ved vi, at mor og far kan de samme ting i forhold til barnet, og at begge forældre kan knytte et tæt bånd til barnet. Dit barns tilknytning til dig som far er et resultat af den mængde tid, du bruger med dit barn og kvaliteten af den kontakt, du har med dit barn.

Du kan som far tænke over, om din far-rolle og de funktioner, du varetager i forhold til dit barn, fungerer for dig. Det kan for eksempel være, at du gerne vil have, at dit barn kommer til dig, når det skal trøstes, eller at du og din kæreste begge kan putte barnet. Er du i tvivl om, hvordan du kan få det til at fungere, kan det være en god idé at tage en snak med sundhedsplejersken, andre fædre eller pædagogerne i dit barns daginstitution.

Du vil sikkert også opleve, at din egen og din kærestes rolle til jeres barn kommer til at forandre sig løbende. Det kan for eksempel ændre sig meget, hvem der henter/bringer til dagsinstitution, eller hvem der er mest sammen med jeres barn, hvis en af jer fx arbejder meget i en periode.

Så tænk over, hvordan du gerne vil være som far. Brug inspirationen, og tal med din kæreste og andre om det at være far.