Sundhedsplejersken


Det får du som far ud at deltage i sundhedsplejerskens besøg

Du er som far en del af den familie, som sundhedsplejersken kommer for at besøge, og det kan være en fordel for dig, at du deltager i sundhedsplejerskens besøg, når du har mulighed for det. Her kan du nemlig blive opdateret på dit barns udvikling og få svar på de spørgsmål, du har om dit barn, din rolle som far, familielivet og meget andet.

3 råd til når sundhedsplejersken kommer på besøg

- Tænk over, hvad du vil spørge om.
- Tal med din kæreste om jeres behov.
- Hold dig til og stil spørgsmål til sundhedsplejersken.

Hold dig til, når sundhedsplejersken er på besøg

Selv om der er fokus på dit barn og din kæreste lige efter fødslen, er sundhedsplejersken også til for dig. Du kan få meget ud af at deltage aktivt i sundhedsplejerskens besøg, så tænk over, hvad du gerne vil spørge om, tal med din kæreste om jeres situation og hold dig til. På den måde engagerer du dig i sundhedsplejerskens besøg og får bragt farrollen på banen.

Hvad kan sundhedsplejersken hjælpe med?

Ud over at være opmærksom på, om du, din kæreste og jeres barn har det godt, har sundhedsplejersken også en masse viden og værktøjer, du kan have gavn af som nybagt far. For eksempel:

  • Barnets udvikling
  • Hvad du som far kan bidrage med i starten
  • Søvn og vågenperioder
  • Hvad du kan lave med dit spædbarn; kontakt, aktiviteter og andet
  • Forebyggelse af sygdom og ulykker
  • Hvordan du bedst holder dit spædbarn
  • Forældreskab og forældreroller

Så tøv ikke med at spørge sundhedsplejersken om de ting, du er i tvivl om eller har brug for input til. Det kan være spørgsmål om barnet, din rolle som far, eller hvordan du bedst kan knytte dig til dit barn i starten.

FAKTABOKS: Hvem er sundhedsplejersken?

– Sundhedsplejersken er en del af kommunens sundhedstjeneste.

– Sundhedsplejersken er uddannet sygeplejerske og har taget en efteruddannelse i barnets og familiens behov.

– Sundhedsplejersken kommer ikke for at finde fejl, men for at hjælpe og vejlede jer som familie.

Hvornår kommer sundhedsplejersken på besøg?

Hvor tit I får besøg af sundhedsplejersken afhænger af, hvilken kommune I bor i. De fleste kommuner tilbyder fire besøg af sundhedsplejersken, frem til dit barn er 10 måneder gammelt.

Det første besøg ligger inden for de første 2 uger efter fødslen, og her kigger sundhedsplejersken på dit nyfødte barns trivsel, tjekker for infektioner og taler med jer om amning, afføring og jeres nye liv som forældre.

Til de næste besøg vil sundhedsplejersken typisk måle og veje dit barn, og så vil der være tid til at stille spørgsmål.

Screening for fødselsdepression
I mange kommuner tilbyder sundhedsplejersken også at screene dig for fødselsdepression. Det kan du overveje hvis du oplever tegn på stress, nedtrykthed, søvnmangel, tankemylder eller hvis du har svært ved at overskue eller håndtere dit barn. Tag en snak med din sundhedsplejerske om muligheden og tidspunkt for en eventuel screening, og om mulighederne for hjælp i din kommune.