Ting du kan lave på din barsel


Livet på barsel byder på en masse tid til nærvær og samvær med dit barn – men også en masse tid til aktiviteter! For nogle er der nok at se til i hverdagen med bleskift, faste lure og måltider, mens andre har brug for at lave noget mere aktivt med deres barn og/eller tale med andre voksne.

Her finder du en række forslag til aktiviteter, som du kan lade dig inspirere af.

Fars Legestue

I Fars Legestue kan du komme med dit barn og lege og være sammen med andre fædre. Tilbuddet er åbent for alle fædre med børn i alderen 0-5 år. Du kan komme, når det passer dig i åbningstiden. Hvis dit barn sover, kan du få en kop kaffe sammen med de andre fædre, for der er altid plads til barnevognen. Du vil blive mødt af en tovholder, som byder alle fædre velkommen og sørger for, at der er kaffe og legetøj til alle. Sundhedsplejersken kigger forbi hver gang.
Her har du mulighed for at stille de spørgsmål, du måtte have. Der findes legestuer i mange forskellige byer landet over. Åbningstiderne varierer fra by til by. Find den nærmeste Fars Legestue HER.

Jeg deltog for at få noget netværk og kende nogle i samme situation som mig selv. Der er ikke så mange i min omgangskreds, der har fået børn, så jeg deltog for at kunne snakke med andre om babyting og for at få nogle at spejle mig i. Jeg synes ikke, at det var lutter lagkage at blive forælder, der var også svære ting, og det var rart at kunne tale med andre om.

Fædregrupper

Flere og flere kommuner arbejder nu på at starte fædregrupper gennem sundhedsplejen. Måske er du allerede blevet tilbudt en gruppe, og ellers kan du spørge din sundhedsplejerske om muligheden for at være med i en gruppe. Der findes også flere fædre fællesskaber på de sociale medier, som kan søges frem. Og en tredje mulighed er at starte din egen gruppe, for eksempel gennem lokale Facebook-grupper eller opslag der, hvor folk mødes i din kommune.

Mange kommuner har desuden besvaret hvorvidt de har fædregrupper via Sundmand Kommuner, hvor du kan slå din egen kommune op.

Det var virkelig fedt, og det giver virkelig noget, når man har et socialt fællesskab. Og har nogle, som man ligesom er på lige fod med, og er i samme livssituation som. Så man kan vende en masse ting, fordi det er jo ikke altid, at man kan vende alting med kæresten. Man kan sige, at ofte så oplever man forældreskabet på to forskellige måder, ikke?

Det er meget forskelligt, hvordan fædre ønsker, en fædregruppe skal se ud. Nogle vil gerne snakke og drikke kaffe, mens andre hellere vil lave noget aktivt som at gå ture, dyrke motion eller mødes i naturen. For nogle er det også nok at mødes digitalt. Uanset hvordan fædregruppen ser ud, er de fædre, der deltager, meget tilfredse. Det giver noget at lave under barslen, og der er
andre voksne at vende store og små problemer med, eller bare snakke om andre ting end børn. For mange er det at tale med andre fædre også noget særligt positivt.

Huskeliste til en naturtur

Den bedste oplevelse for jer begge er, hvis I er mætte, tørre og varme. Medbring derfor:
● sko eller støvler, som er gode at gå i
● tøj i flere lag, så I kan justere varmen
● solcreme om foråret og sommeren
● små snacks til pauser undervejs fx frugt, boller, knækbrød samt drikkedunke
● vådservietter, bleer og lommeletter
● terrængående klapvogn, vikle eller bæresele.

Tag på tur i naturen

At tage på tur i naturen sammen med dit barn kan give masser af hyggestunder, leg og bevægelse, samtidig med at I får frisk luft. For det lille barn kan det være en oplevelse bare at se, lugte og
røre ved naturen. Skal der ske mere end det, kan du tjekke, om der er naturvejledere, der arrangerer ture i dit område. Det kan være ture, hvor I plukker bær, samler svampe eller ser på fugle, træer eller blomster.

Du kan desuden finde et hav af naturaktiviteter på HER, hvor du også finder en oversigt over forskellige natur-apps samt de flotteste og mest spændende lokationer i naturen.

Inspiration til aktiviteter

aktivitetssiden kan du søge på det område, du bor i, og finde specifikke aktiviteter for dig og dit barn i nærheden. Men der kan også være mange andre spændende aktiviteter i dit nærområde.

Tjek for eksempel biblioteker, museer, kulturhuse eller i idrætsforeningerne, om de har aktiviteter til fædre på barsel.

 

Andre ting I kan tage jer til, uanset hvor I bor:
● Styrk motorikken og få lidt motion med øvelser eller gymnastik i hjemmet. Med helt simple øvelser kan dit barn også være med – og ellers er der god underholdning i at se far bevæge sig!
● Gå på legepladsen. De fleste kommuner har rigtig fine legepladser til børn i alle aldre, men det kræver lige, at man finder dem. Prøv at google eller søge efter legepladser på din kommunes hjemmeside.
● Gå i svømmehallen. Mange har varmtvandsbassiner, børneområder eller specifikke tider til småbørnsfamilier. Husk badebleen og badedragt eller badebukser.
● Gå i haven eller parken. Udstyret med skovl, spand og fornuftigt overtøj kan man få meget tid til at gå i alt slags vejr.
● Byg huler indenfor, slå et lille telt op, eller lav en forhindringsbane af ting, I allerede har i hjemmet. Små rum er sjove og hyggelige og kan skabe plads til nærvær med dit barn.