Barsel


Det skal du vide om fædrebarsel

Se vores nye ‘Fars guide til barslen’ her: Guide til far på barsel

Når du og din kæreste får børn, har I ret til 52 ugers barselsorlov, som I kan fordele mellem jer. Der er masser af gode grunde til at tage barsel som far:

 • Barsel styrker båndet mellem dig og dit barn fra en helt tidlig alder.
 • Når du holder barsel, gavner det både din og dit barns sundhed og trivsel.
 • Barsel er en særlig mulighed for at bruge tid sammen med dit barn, blive helt tæt med det og følge med i den store udvikling, der sker hos dit barn i starten.
 • Dit forhold til din kæreste bliver stærkere, og der er mindre risiko for skilsmisse eller brud.
 • Barsel giver bedre forståelse for, hvad det kræver at tage sig af dit barn.
”Jamen, det var fedt at blive tæt med hende. Og jeg synes måske næsten, det er endnu federe nu for den relation, jeg har til min datter, end da jeg havde selve barslen. Fordi det ligesom har betydet, at jeg er så meget tættere på hende i dag.” – José, Læge

Det kan du lave med dit barn under barslen

Som far på barsel kan du hurtigt opleve, at der er nok at se til. Alligevel finder mange fædre tid og overskud til at lave aktiviteter sammen med deres børn. Mulighederne i dit område afhænger af, hvor du bor. I de større byer kan der være masser af aktiviteter, mens det kan være mere sparsomt i andre byer.

Fædregruppe
I flere byer mødes fædre i fædregrupper og deler erfaringer og laver aktiviteter sammen. I nogle kommuner er det sundhedsplejersken, der står for at sætte fædregrupper sammen. Spørg din sundhedsplejerske om mulighederne, hvis du er interesseret i at blive en del af en fædregruppe.

Fars Legestue
I Fars Legestue kan du komme med dit barn og lege og være sammen med andre fædre. Fars Legestue er rundt omkring i landet – se hvor på vores aktivitetsside. Tilbuddet er helt uforpligtende og åbent for alle fædre med børn i alderen 0-5 år. Af og til deltager kommunens sundhedsplejerske, hvor der er mulighed for at stille spørgsmål om stort og småt.

Find aktiviteter på vores aktivitetsside
På vores aktivitetsside HER kan du finde aktiviteter for far og barn i dit nærområde. Her er desuden nogle forslag til, hvad du som far kan lave med dit barn, når du holder barsel. I kan:

 • Melde jer til et tumlehold eller rytmik.
 • Tage på biblioteket – de har ofte legerum.
 • Prøve babysvømning, enten på hold eller for jer selv i den lokale svømmehal.
 • Tage på café med andre fædre eller mødre på barsel.
 • Gå en tur med barnevognen i byen eller naturen.
 • Besøge den daginstitution, dit barn skal begynde i.
 • Se en god film i Babybio, hvor det er tilladt at have din baby med i biografen.
 • Tage et kursus, for eksempel i førstehjælp til børn eller babymassage.
 • Besøge vennerne og vise dit barn frem.
 • Møde andre fædre og børn i Fars Legestue

 

”Det gav mig mere forståelse for, hvorfor barnets mor måske har været meget træt, når jeg kom hjem fra arbejde, efter at have været hjemme hele dagen med vores barn, og der var behov for, at jeg skulle aflaste.” – Torsten, Administrativt personale

Danske mænd og barsel

Flere mænd tager mere barsel end tidligere, men lige nu er det stadig kun ca. 9% af den samlede barsel, fædrene står for. Tallet har været stigende de seneste år, men Danmark halter stadig bagefter de andre nordiske lande, hvor fædrene har ret til mere barselsorlov end de danske fædre.

Der er flere årsager til, at danske fædre tager mindre barsel. Det kan for eksempel være, at kæresten er ked af at undvære noget af barslen, at det går for hårdt ud over økonomien, eller at arbejdspladsen har svært ved at acceptere, at man som far skal have barsel.

Hvis du er interesseret i at holde barsel, så tal med din kæreste og din arbejdsplads om det, og find den bedste løsning.

Din barsel afhænger af din branche

Der er forskellige vilkår for din barsel som far alt efter, om du er privat ansat, ansat i staten, kommunen eller regionen og afhængigt af, hvilken branche du er ansat i. HK har lavet en guide, som kan give dig et overblik HER.

På borger.dk kan du se, hvor meget barsel du har tilbage, søge barsel og få gode råd til, hvordan du kommer godt i gang med din barsel HER.